Fiber

Idag har ADSL varit den vanligaste typen av bredband. Det beror på att det använder sig av det redan befintliga telefonnätet. Samtidigt sker en utbyggnad av fibernätet. Fiber är betydligt snabbare och stabilare än ADSL, och vissa menar att det kommer att dominera bredbandsmarknaden inom tio år.

Fiber

Bredband via fiber kan idag bli dyrt, eftersom nya ledningar ofta behövs dras. Det kan också ta tid. Till stor del beror det på var man bor, lättast är det i Stockholm, där man dragit fiber till många lägenheter de senaste åren. Utbyggnaden sker till stor del inom de s.k. stadsnäten. Om du själv är intresserad av att skaffa fiber kontaktar du bolaget som dragit nätet i ditt område.

När du upphandlar fiber till din villa är det viktigt att du tar reda på exakt hur fibern kommer dras in till ditt hus. Att gå igenom dragningen med entreprenören innan du förbinder dig till något avtal är att rekommendera. Tänk även på att kolla av med entreprenören hur mycket de står för när det gäller återställandet av eventuell uppgrävd mark. Detta är extra viktigt om kabeln måste grävas ner där det exempelvis finns en uppfart med stenplattor eller andra stensatta partier.

Fördelar gentemot ADSL

MbpsDen främsta fördelen med fiber är hastigheten. Med fiber är det möjligt att ladda ner 40 Gb på en sekund, vilket är tusen gånger snabba än ADSL. Det beror på att tekniken använder s.k. optiska fibrer, där dataöver-föringen sker med ljus. Fibrerna har en kärna av rent glas eller plast, genom vilket ljuset färdas genom reflektion mot det yttre mantelhöljet. Fibrerna är dessutom mycket tunnare än telefonnätets koppartråd, vilket gör det möjligt att bunta ihop fler fibrer. De drar mindre energi, eftersom ljussignaler inte dämpas eller förvrängs på samma sätt som elektriska signaler. Dessutom behövs bara en förstärkare på varje 100 km, jämfört med 1,5 km för telefonkablar. Slutligen är de optiska fibrerna billigare att tillverka än koppartråd. Bredbandsbolaget erbjuder fiber på 1 Gbit/s, läs mer här!