Back to top

Bredband via ADSL / Telejacket

Bredband via ADSL är idag fortfarande en av de vanligaste tekniska lösningarna för att komma ut på internet i Sverige. Mot en fast kostnad får man tillgång till en snabb internetuppkoppling med obegränsad surf. Vanligast är bredband via telejacket (telefonnätet) med ADSL, men det finns också ett snabbare alternativ i VDSL som ger hastigheter upp emot 60 Mbit/s.

Jämför Bredband via ADSL

Vad är ADSL och vad står det för?

ADSL har historiskt sett varit en av de vanligaste teknikerna för fast bredband i Sverige. I dagligt tal benämns det oftast som ”bredband via telejacket” eller ”bredband via kopparnätet”, detta då ADSL använder sig av det existerande telefonnätet vars ledningar är gjorda av koppar.

ADSL står för Asymmetric Digital Subscriber Line. Detta är en av de vanligaste formerna av DSL (Digital Subscriber Line) som är det generella samlingsnamnet för denna teknik. ADSL eller Asymmetrisk DSL, innebär att den bandbredd som abonnenten normalt har att tillgå till sin uppkoppling är flera gånger större än den bandbredd som går från abonnenten. En av anledningarna till detta är att ADSL från början var ämnat att tillmötesgå telebolagens framtida behov av att kunna erbjuda Video on Demand via sina teleledningar och då var den asymmetriska tekniken att föredra.

VDSL – Very High Rate DSL

VDSL eller Very High Rate DSL, är som benämningen antyder den snabba varianten av DSL. Med VDSL-tekniken kan du få så hög nedladdningshastighet att du kan streama hd-tv, dock måste du bo nära telestationen för att kunna nå upp till maxhastigheten om 60 Mbit/s.

Kan jag få bredband via ADSL?

Ja, ett flertal aktörer erbjuder idag ADSL i olika hastigheter. De vanligast förekommande är 8, 24, 40 och 60 Mbit/s. Du hittar enklast via leverantörernas webbsidor vilka hastigheter du har att tillgå på din befintliga adress. Här kan du exempelvis söka på Telenors utbud av ADSL.

Vilken hastighet kan jag få med bredband via ADSL?

Använder du ADSL så kan du få upp till 24 Mbit/s i nedladdningshastighet på ditt bredband. Om du använder dig av VDSL kan du komma upp i hastigheter på upp till 60 Mbit/s, dock är avståndet till telestationen avgörande för hur nära du kan komma upp i denna maxhastighet.

ADSL – Snabbare nerladdning än upp

Som vi nämnt tidigare så är ADSL asymmetriskt, det vill säga hastigheten är inte densamma i båda riktningarna. När det kommer till ADSL så är nedladdningshastigheten avsevärt mycket högre än uppladdningshastigheterna. För ett vanligt hushåll innebär detta inget problem då du tack vare den snabba nedladdningshastigheten enkelt kan titta på exempelvis Netflix, HBO eller YouTube.

Ska du däremot ladda upp filer till internet för exempelvis backuptagning eller via molntjänster som Droppbox eller Google Drive, så kan det bli något mer problematiskt då uppladdningshastigheten är märkbart lägre med långa väntetider som följd.

Vad ska jag tänka på när jag väljer ADSL via telejacket?

Idag finns bredband tillgängligt i större delen av Sverige. Alternativen är dock fler i storstäderna än i glesbygden. Det finns också ett stort antal bredbandsleverantörer, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Vid sidan av priset måste man också ta hänsyn till hastigheten. Om man bara läser nyheter och skickar e-mail kan man välja ett billigare bredband, vill man däremot spela spel över internet eller ladda hem filmer behöver man högre kapacitet. Företaget bör också ha en bra service, och man bör också vara medveten om hur länge man binder upp sig vid abonnemanget.

bigstock-Network-cable-connected-into-a-26294807Annat som man bör tänka på är säkerheten, för att datorn är skyddad från angrepp, och tillgänglighet, så att man slipper avbrott i uppkopplingen. Bredband via ADSL har inte sämre säkerhet än någon annan typ av internetuppkoppling. Intrången sker inte vanligtvis via själva uppkopplingen utan oftare via tveksamma webbplatser som innehåller skadlig kod vilket infekterar besökarens dator. Ett bra sätt att höja säkerheten på sin datatrafik är att använda sig av en VPN-tjänst.

Surfa anonymt med VPN

En VPN-tjänst krypterar all din data och försvårar för hackare och även myndigheter att se vad du gör med din datatrafik. Tänk dock på att det är olagligt att använda ditt bredband för nedladdning av olagliga filmer eller streams. Vill du kunna surfa anonymt så är VPN-tjänster en bra lösning. En av aktörerna på marknaden som tillhandahåller en sådan VPN-lösning är OVPN.se. Med hjälp av deras VPN kan du på ett enkelt och snabbt sätt anonymisera och säkra upp din internetanslutning. Deras krypterade VPN-tunnel kan användas både från din mobil och dator samt surfplatta. Börja surfa anonymt redan idag!

Jämför bredband via ADSL

LeverantörHastighetAvg/månMer info
1Bredband från Ownit
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 100-1000 Mbit/s
Upp: 100-1000 Mbit/s
Avg/mån:från 489 kr/mån
från 99 kr/mån
Mer info
2Bredband från Hallon
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
Avg/mån:från 89 kr/mån
från 44 kr/mån
Mer info
3Bredband från Allente
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 100-1000 Mbit/s
Upp: 100-1000 Mbit/s
Avg/mån:från 479 kr/månMer info
4Bredband från Telenor
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 100-1000 Mbit/s
Upp: 100-1000 Mbit/s
Avg/mån:från 599 kr/mån
från 299 kr/mån
Mer info
5Bredband från Tre
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
Avg/mån:från 399 kr/månMer info
6Bredband från Tele2
Rating 8/10
Hastighet:Ner: 100-1200 Mbit/s
Upp: 100-1200 Mbit/s
Avg/mån:från 229 kr/månMer info
7Bredband från Comviq
Rating 8/10
Hastighet:Ner: 100-500 Mbit/s
Upp: 100-500 Mbit/s
Avg/mån:315 kr/månMer info
8Bredband från Boxer
Rating 8/10
Hastighet:Ner: 100-250 Mbit/s
Upp: 100-250 Mbit/s
Avg/mån:379 kr/månMer info
9Bredband från Bredband2
Rating 7/10
Hastighet:Ner: 100-1000 Mbit/s
Upp: 100-1000 Mbit/s
Avg/mån:från 395 kr/månMer info
10Bredband från Bahnhof
Rating 7/10
Hastighet:Ner: 1000-10000 Mbit/s
Upp: 1000-10000 Mbit/s
Avg/mån:från 429 kr/månMer info

ADSL abonnemang – vad ingår?

Som med de flesta fasta bredbandsabonnemangen som finns att tillgå på marknaden idag så kan du även med ett ADSL-abonnemang välja mellan ett abonnemang med eller utan bindningstid. Väljer du ett abonnemang med bindningstid så brukar ofta operatören skicka med ett modem/router som gör det möjligt att surfa med hjälp av Wi-Fi. Ibland ingår även någon typ av säkerhetslösning eller lagringstjänst i abonnemanget.

Obegränsad surf med ADSL

Som med övriga fasta bredband så har ADSL obegränsad surf. Detta har historiskt sett varit en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang men håller nu på att suddas ut då flera operatörer nyligen har lanserat mobila bredbandslösningar med obegränsad surf. Tre och Tele2 är exempel på operatörer som erbjuder ett mobilt bredband med fri surf.

Fördelar och nackdelar med bredband via ADSL

ADSL har trots sina många år på nacken och sina något lägre hastigheter om man jämför med andra fasta bredband, fortfarande en hel del fördelar i jämförelse med andra bredbandsalternativ. ADSL är fortfarande prisvärt med tanke på att datamängden är obegränsad och att nedladdningshastigheterna håller en tillräcklig nivå för att tillgodose de flesta behoven. Det är även enkelt att använda tillsammans med Wi-Fi vilket ger en smidig lösning för de flesta hushållen som är i behov av ett billigt bredband.

Fördelar

 • Obegränsad surf
 • Stabilt, använder kopparnätet
 • Räcker till för de flestas behov
 • Fungerar för streaming
 • Fortfarande väldigt utbrett i Sverige
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Långsammare än internet via fiber eller kabel-tv
 • Långsam uppladdningshastighet
 • Osäkert framtida bredbandsalternativ
 • Beroende av avstånd till telestation
 • Ej mobil lösning

Framtiden för bredband via ADSL i Sverige

I och med beslutet att bygga ut det fiberoptiska nätet i Sverige så togs i praktiken även beslutet att minska tillgängligheten för ADSL. Då ADSL-tekniken nådde sin höjdpunkt så hade Sverige år 2008 enligt Post- och telestyrelsen ca 1,6 miljoner abonnemang för privatkunder, i juni 2019 var dessa siffror nere i 500 000 abonnemang. Dessa siffor fortsätter att sjunka i och med att andra bredbandsalternativ tagit över marknaden och erbjuder ett smidigare och bättre alternativ för abonnenten.

Operatörerna stänger ner sina kopparnät

Under 2020 har Telia aviserat att de kommer stänga ner delar av sina kopparnät. Kunderna som påverkas hänvisas till andra bredbandslösningar, exempelvis mobilt bredband eller bredband via kabel eller parabol. Du kan du läsa mer på Telias webbplats om vilka kommuner och orter som drabbas av nedstängningen och ifall du är en av de abonnenter som kommer påverkas av detta beslut.

Leverantörer av ADSL

Fastän ADSL kommer försvinna så ligger det många år framåt i tiden. Detta innebär att det finns ett flertal aktörer som erbjuder bra ADSL-lösningar med den senaste tekniken. De största på svenska marknaden när det kommer till ADSL är Telia och Telenor.

ADSL Telia

Telia tillhandahåller bredband via ADSL i större delen av Sverige. Priserna varierar beroende på vilken hastighet du väljer. Dock har en prishöjning skett i slutet av 2019 som gör deras alternativ något dyrare än konkurrenternas utbud.

Prisexempel:
Bredband 10: 489 kr/månad
Bredband 30: 499 kr/månad
Bredband 60: 549 kr/månad

ADSL Telenor

Telenor har ett utbud av bredband via ADSL som baseras på var du bor då närheten till telestationen och tillgänglig teknik avgör hur hög hastighet du kan erhålla på just din adress.

Prisexempel:
Bredband Bas 24 Mbit/s: 329 kr/månad (ord. Pris 459 kr/mån.)

ADSL modem/router

För att kunna komma ut på internet så krävs det att man har tillgång till ett ADSL-modem/router. Idag är det vanligast att modemet och routern är inbyggda i en och samma enhet/hårdvara. I denna enhet finns all den funktionalitet som behövs för att koppla upp sig mot internet men även för at kunna dela ut ett Wi-Fi-nätverk. Beställer du exempelvis ett bredband via ADSL från Telenor eller Telia så ingår det en trådlös router i priset för abonnemanget. Trådlös router innebär att den har stöd för Wi-Fi.

Ofta är de ADSL-modem/router som ingår i abonnemanget en tillräckligt bra lösning för de flesta hushållen. Det finns dock tillfällen då en annan typ av router bättre tillgodoser de förhållanden som råder i just din bostad. Detta kan vara behov som täckningsgrad och räckvidd eller specifika uppkopplingsmöjligheter för externa enheter mm. Beroende på vilken operatör du väljer så är det viktigt att du kontrollerar med dem om det är någon specifik funktionalitet som de byggt in i just sin modemlösning. Sådan funktionalitet kan exempelvis vara IP-TV.

Bredbandsalternativ till ADSL

Om ADSL inte är ett möjligt alternativ för dig så kan du välja någon av följande bredbandslösningar: