Bredbandskollen är en gratistjänst som gör det möjligt för dig som konsument att enkelt testa och mäta hastigheten på ditt bredband. Tjänsten tillhandahålls av Internetstiftelsen och är ett utomordentligt verktyg för dig som vill testa ditt internet och se att du faktiskt får den hastighet du betalar för. Här går vi igenom hur tjänsten fungerar och vilka svar du får när du genomför ett internettest och vad som påverkar detta resultat.
Verktyget är utformat för att vara användarvänligt och är tillgängligt via webbläsare eller som app för mobilanvändare. Genom att utföra ett test kan användaren få veta den faktiska upp- och nedladdningshastigheten på sitt bredband, vilket kan jämföras med den hastighet som internetleverantören utlovat. Bredbandskollen har även en samhällsfunktion, där den insamlade datan bidrar till statistik och kunskapsbyggande kring Sveriges bredbandskvalitet.
Vad är Bredbandskollen?
Bredbandskollen är en kostnadsfri tjänst utvecklad av Internetstiftelsen i Sverige. Den lanserades för att erbjuda användare ett enkelt sätt att mäta och utvärdera sin internetuppkoppling. Tjänsten fungerar som en personlig internetdiagnostiker, tillgänglig för att hjälpa dig när du behöver det som mest. Genom att tillhandahålla en detaljerad analys av nedladdnings- och uppladdningshastighet samt svarstid, erbjuder Bredbandskollen användare möjlighet att förstå och förbättra sin uppkoppling.
Hur fungerar Bredbandskollen?
Bredbandskollen fungerar genom att skicka och ta emot data mellan din enhet och deras servrar. Mätningen innefattar tre huvudkomponenter: nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och svarstid (ping). Nedladdningshastigheten visar hur snabbt du kan ta emot data från internet, uppladdningshastigheten visar hur snabbt du kan skicka data, och svarstiden mäter fördröjningen i kommunikationen med servern. Genom att analysera dessa data ger Bredbandskollen en omfattande bild av din internetanslutnings prestanda.
Användning av Bredbandskollen
För att använda Bredbandskollen krävs ingen installation. Användare kan direkt besöka webbplatsen eller ladda ner appen för att påbörja mätningen. Verktyget kontrollerar hastigheten av uppladdning och nedladdning samt svarstider, vilket ger en indikation på om bredbandet presterar som förväntat. Mätresultaten kan sedan användas för att eventuellt vidta åtgärder för att förbättra sin internethastighet.
Så använder du Bredbandskollen – steg för steg
För att erhålla en pålitlig mätning av din bredbandshastighet är det viktigt att följa en kontrollerad procedur. Detta säkerställer att resultaten reflekterar den faktiska prestandan av din internetanslutning och hjälper dig att identifiera eventuella problem.
Förberedelser innan Mätning
För att förbereda dig inför ett bredbandshastighetstest, börja med att stänga alla program och appar som kan använda din internetanslutning. Kontrollera att din router fungerar korrekt och är uppdaterad med den senaste programvaran och har korrekta inställningar. Om möjligt, anslut din dator direkt till routern med en Ethernet-kabel för att undvika störningar som kan orsakas av en trådlös signal. Stäng av enheter som inte används och som är anslutna till ditt WiFi för att minska belastningen på nätverket.
Genomförande av hastighetstest
Besök Bredbandskollen, och följ instruktionerna för att starta testet. Du kan även göra testet via Bredbandskollens app i din mobil eller på en surfplatta. Under testet, undvik att använda enheten för andra aktiviteter som kan påverka resultatet. Starta hastighetstestet genom att klicka på ”Starta mätningen” (se den röda markeringen i bilden nedan).
Mätningen av ditt bredbands hastighet startar direkt. Under testets gång kan du se svarstiderna i realtid, som mäts i millisekunder (ms), se bild nedan.
Följer du länken ”avancerade inställningar” längst ner till höger på testsidan, så kan du välja vilken mätserver och mätmetod du vill använda.
Tolkning av resultat
När testet är avslutat presenteras resultaten vanligtvis i Mbps och visar både uppladdnings- och nedladdningshastighet. En bra uppladdningshastighet är viktig för att kunna skicka filer eller strömma video i hög kvalitet. Är hastigheten lägre än förväntat kan problemet ligga i nätverksinställningar som QoS (Quality of Service) eller hindras av nätverkstrafik. Jämför testets resultat med de hastigheter som din internetleverantör utlovat i ditt abonnemang genom att välja uppkopplingstyp och typ av abonnemang, se bild nedan.
Bredbandskollen jämför ditt mätresultat med angivna parametrar och ger dig svar på om din utlovade hastighet är acceptabel eller inte. Du får även råd och tips att följa för att kunna påverka ditt resultat.
Nere till höger på sidan för ditt mätresultat, hittar du dina tidigare mätningar för att enkelt kunna jämföra dina mätresultat.
Optimering av ditt bredband
Att optimera sitt bredband är avgörande för en stabil och snabb uppkoppling. Det finns specifika steg man vidta för att förbättra internethastigheten och signalstyrkan hemma.
Placering av routern
Routern bör placeras centralt i hemmet och fri från hinder som tjocka väggar och elektroniska apparater som kan störa signalen. Att placera routern högt upp kan också förbättra signalstyrkan. En router med dual-band kapacitet ger användaren ett val mellan 2,4 GHz och 5 GHz frekvensband, där det senare ofta erbjuder snabbare hastigheter och mindre störningar.
Uppdatering av nätverksinställningar
Regelbundna uppdateringar av routerns firmware kan förbättra säkerheten och prestandan. Säkra nätverket genom att använda starka lösenord för att förhindra obehörig användning. Uppdatering och optimering av nätverksinställningarna, garanterar att man får ut det mesta av sin internetuppkoppling.
Val av rätt utrustning
För att maximera ditt bredbands prestanda är det viktigt med rätt utrustning. Nyare routermodeller med stöd för de senaste standarderna och moderna enheter, hjälper till att möjliggöra nyttjandet av den högsta möjliga hastigheten. Support från bredbandsleverantören kan ge rekommendationer om lämplig utrustning för en specifik tjänst.
Byt kanal
När det gäller hastigheten på ens bredband, kan grannar ha en oväntad inverkan. Detta gäller särskilt i tätbebyggda områden där många trådlösa nätverk kan överlappa varandra. Wifi-signaler kan störas av andra nätverk, särskilt om kanalerna är överbelastade. Kanalbyten kan minska interferensen.
Täckning och antenner
Rätt antenner kan förbättra Wi-Fi-täckningen avsevärt. Det finns antennförstärkare som kan öka signalstyrkan, vilket kan vara särskilt användbart i större bostäder eller där tjocka väggar utgör ett hinder. Externa antenner på routern kan också riktas för att bättre täcka områden med svag signal.
Vanliga frågor
Här besvarar vi vanliga frågor kring hur man kontrollerar och förstår hastigheten på sin internetanslutning genom att använda Bredbandskollen.
Hur kontrollerar jag hastigheten på mitt bredband?
För att kontrollera hastigheten på bredbandet kan användaren besöka Bredbandskollen, vilket är ett kostnadsfritt verktyg. Genom att starta testet mäts hastigheten på den internetanslutning som just då används.
Vilka faktorer kan påverka min internetanslutnings hastighet?
Flera faktorer kan påverka hastigheten, som antalet enheter som är uppkopplade, avståndet till routern och kvaliteten på den tekniska utrustningen. Störningar från andra elektriska enheter kan också påverka hastigheten.
Vad innebär en bra hastighet för fiberbredband?
En bra hastighet för fiberbredband kan variera beroende på användarens behov. För de flesta hushåll är hastigheter på över 100 Mbit/s tillräckliga för att streama video, spela online-spel och hantera annan datakrävande användning.
Finns det några gratisprogram för att mäta wifi-hastigheten?
Ja, det finns flera gratisprogram och webbaserade verktyg för att mäta wifi-hastigheten. Bredbandskollen och Speedtest by Ookla är exempel på kostnadsfria verktyg som är enkla att använda för att testa wifi-hastigheten.
Hur tolkar jag resultatet från ett bredbandshastighetstest?
Resultatet från ett bredbandshastighetstest visar vanligtvis nedladdnings- och uppladdningshastighet. Dessa värden bör jämföras med de hastigheter som bredbandsleverantören utlovat för att se om användaren får den hastighet de betalar för.