Back to top

Mobilt bredband

Det mobila bredbandet har öppnat upp nya möjligheter de senaste åren. Med laptop eller mobil kopplar man upp sig på 3g-nätet och kan surfa nästan var som helst när man vill. Idag finns det en miljon mobila bredbandsabonnemang i Sverige, och antalet ökar för varje år. Sverige har dessutom bland det billigaste mobila bredbandet i världen. 2010 låg priset i genomsnitt på 249 kr i månaden. 2015 var Sverige det 4:e billigaste landet i världen när det kommer till priser för mobilt bredband.

LeverantörHastighetAvg/mån

Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
från 49 kr/mån

Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
från 99 kr/mån

Ner: 5-100 Mbit/s
Upp: 1-40 Mbit/s
249 kr/mån


Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: 0,4-100 Mbit/s
från 279 kr/mån

Ner: 7-21,6 Mbit/s
Upp: 5,76 Mbit/s
199 kr/mån

Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
från 275 kr/mån


Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
från 138 kr/mån

Ner: 9,3 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
från 79 kr/mån

Nackdelen med mobilt bredband är dock att det inte är lika snabbt som traditionellt bredband. Hur hög hastigheten blir beror på hur väl utbyggt nätverket är på platsen. Därför är det t.ex lättare att komma upp i höga hastigheter i storstäderna än i glesbygden. Det kan också vara känsligt för störningar. Vädret och terrängen kan påverka hastigheten. Ibland räcker det med att maDongeln flyttar sig några få meter för att få högre hastighet.

Vissa operatörer har också begränsningar för hur mycket du kan surfa per månad. När du nått en viss mängd gigabyte stängs inte uppkopplingen av, men hastigheten stryps fram till nästa månad. Om man bara surfar och kollar mailen har det inte så stort betydelse, men om du laddar hem stora filer eller ser på film över nätet bör du ha detta i åtanke. I så fall kan det vara klokt att välja en leverantör utan maxtak. På senare tid har de flesta operatörer börjat göra sig av med sina tak, vilket bl.a beror på ökad kapacitet.

Det är möjligt att dela det mobila nätverket mellan flera datorer. Till detta behöver man en s.k. 4g-router. Nackdelen är att hastigheten kan bli lidande när fler personer surfar på nätverket samtidigt. I så fall bör man välja ett abonnemang med en högre hastighet. Vissa leverantörer erbjuder s.k. familjeabonnemang eller tvillingabonnemang, som innebär att man får mer än ett USB-modem till rabatterat pris.

Kontrollera leverantörernas täckning av mobilt bredband

Innan du bestämmer dig för vilken leverantör av mobilt bredband du ska välja, kan det vara bra att kontrollera vilken täckning de har i olika delar av Sverige.

Nedan finner du länkar till respektive operatörs täckningskartor:

4g