Back to top

Mobilt bredband

Mobilt bredband har öppnat upp nya möjligheter de senaste åren. Med laptop eller mobil kopplar man upp sig på 4g-nätet och kan surfa nästan var som helst när man vill. Idag finns det nära två miljoner mobila bredbandsabonnemang i Sverige, och antalet ökar för varje år.

 Jämför Mobilt Bredband


Sverige har dessutom bland det billigaste mobila bredbandet i världen. 2010 låg priset i genomsnitt på 249 kr i månaden. 2015 var Sverige det 4:e billigaste landet i världen när det kommer till priser för mobilt bredband.

Jämför mobilt bredband

LeverantörHastighetAvg/månMer info
1
Hastighet:Ner: 5-100 Mbit/s
Upp: 1-40 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
2
Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
Avg/mån:från 89 kr/mån
från 44 kr/mån
Mer info
3
Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
4
Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
5
Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 399 kr/månMer info
6

Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: 0,4-100 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 279 kr/månMer info
7

Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 138 kr/månMer info
8
Hastighet:Ner: 3-8 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 149 kr/månMer info

Nackdelar med mobilt bredband

Nackdelen med mobilt bredband är dock att det inte är lika snabbt som traditionellt bredband. Hur hög hastigheten blir beror på hur väl utbyggt nätverket är på platsen. Därför är det t.ex lättare att komma upp i höga hastigheter i storstäderna än i glesbygden. Det kan också vara känsligt för störningar. Vädret och terrängen kan påverka hastigheten. Ibland räcker det med att maDongeln flyttar sig några få meter för att få högre hastighet.

Begränsningar surfmängd mobilt bredband

Vissa operatörer har också begränsningar för hur mycket du kan surfa per månad. När du nått en viss mängd gigabyte stängs inte uppkopplingen av, men hastigheten stryps fram till nästa månad. Om man bara surfar och kollar mailen har det inte så stort betydelse, men om du laddar hem stora filer eller ser på film över nätet bör du ha detta i åtanke. I så fall kan det vara klokt att välja en leverantör utan maxtak. På senare tid har de flesta operatörer börjat göra sig av med sina tak, vilket bl.a beror på ökad kapacitet.

Dela ditt mobila bredband

Det är möjligt att dela det mobila nätverket mellan flera datorer. Till detta behöver man en s.k. 4g-router. Nackdelen är att hastigheten kan bli lidande när fler personer surfar på nätverket samtidigt. I så fall bör man välja ett abonnemang med en högre hastighet. Vissa leverantörer erbjuder s.k. familjeabonnemang eller tvillingabonnemang, som innebär att man får mer än ett USB-modem till rabatterat pris.

Kontrollera leverantörernas täckning av mobilt bredband

Innan du bestämmer dig för vilken leverantör av mobilt bredband du ska välja, kan det vara bra att kontrollera vilken täckning de har i olika delar av Sverige.

Nedan finner du länkar till respektive operatörs täckningskartor:

4g