Mobilt bredband har öppnat upp nya möjligheter de senaste åren. Med laptop eller mobil kopplar man upp sig på 4g- eller 5g-nätet och kan surfa nästan var som helst när man vill. Idag finns det nära två miljoner mobila bredbandsabonnemang i Sverige, och antalet ökar för varje år.
Sverige har dessutom bland det billigaste mobila bredbandet i världen. 2010 låg priset i genomsnitt på 249 kr i månaden. 2015 var Sverige det 4:e billigaste landet i världen när det kommer till priser för mobilt bredband, 2017 hade Sverige halkat ner till en 7:e plats.
Jämför mobilt bredband
Leverantör | Hastighet | Avg/mån | Mer info |
---|---|---|---|
1 | Hastighet:Ner: 5-100 Mbit/s Upp: 1-40 Mbit/s. Erbjuder fri surf | Avg/mån: från 169 kr/mån från 149 kr/mån | Mer info |
2 | Hastighet:Ner: 10-100 Mbit/s Upp: 3-30 Mbit/s | Avg/mån:från 249 kr/mån från 69 kr/mån | Mer info |
3 | Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s Upp: 10 Mbit/s. Erbjuder fri surf | Avg/mån:från 349 kr/mån | Mer info |
6 | Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s Upp: 10 Mbit/s. Erbjuder fri surf | Avg/mån:från 399 kr/mån | Mer info |
7 | Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s Upp: 0,4-100 Mbit/s. Erbjuder fri surf | Avg/mån:från 349 kr/mån | Mer info |
9 | Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s Upp: Ingen upg. | Avg/mån:från 227 kr/mån | Mer info |
Hur fungerar mobilt bredband
Mobilt bredband innebär helt enkelt att din internetanslutning använder mobilnätet för internetanvändning. Samtlig datatrafik förmedlas via mobilnätet, först och främst med hjälp av 4G, eller LTE (Long term evolution) som det ibland kallas för. Nu börjar även utbredningen av 5G ta fart på allvar.
Är 4G-täckningen dålig där du befinner dig är det ofta möjligt att istället välja att använda 3G, det är dock avsevärt långsammare än 4G. 3G som står för 3:e generationens mobilnät, är den äldre versionen som kom långt före 4:e generationens mobilnät – 4G.
Du kan alltså ta med dig ditt mobila bredband när du exempelvis är på resande fot. Det är den stora skillnaden mot ett fast bredband där du är knuten till uppkopplingens fasta placering.
Hur snabbt är ett mobilt bredband?
Hastigheten för ett mobilt bredband beror på ett flertal faktorer. Exempelvis hur långt ifrån mobilmasten du befinner dig eller hur många andra som är uppkopplade till samma uppkopplingspunkt och använder datatrafik samtidigt.
Hastigheter på runt 10-20 Mbit/s är normalt för ett mobilt bredband med 4G-uppkoppling. Vid gynnsamma förhållanden kan du komma upp i betydligt högre hastigheter uppemot 50-60 Mbit/s. De normala hastigheterna räcker dock gott och väl för att kunna spela onlinespel, streama film eller bara surfa på internet.
För 5G är hastigheter på mellan 100-600 Mbit/s inte ovanligt att man kan uppnå i tätorter. Den teoretiska maxhastigheten för 5G är 10 Gbit/s.
Du kan enkelt testa hur snabbt mobilt bredband du har tillgång till genom att använda Bredbandskollen.se. Via deras app eller på deras webbplats kan du testa den mobiloperatör just du använder för din uppkoppling. Tänk dock på att koppla bort wifi så att mätningen avser ditt mobila bredband och inget annat. Resultatet som presenteras avser alltså den operatör du är knuten till. Andra operatörer kan ha både sämre och bättre resultat på den plats du utfört testet ifrån.
Så använder du mobilt bredband
Med ett mobilt bredband har du flera olika möjligheter till uppkoppling mot internet. Samtliga innefattar ett simkort som installeras i den enhet som ska ha tillgång till nätet. Nedan ser du några av de alternativ du har att välja bland.
- – Ett 4G-modem eller 5G-modem används tillsammans med ett simkort och ansluts direkt till din dator. Dessa modem kallas även för dongel, usb-modem, usb-sticka eller nätverkssticka. Det finns även modem med stöd för den äldre 3G-tekniken.
- – Simkortet används direkt i en surfplatta eller i din telefon vilket också gör det möjligt att använda internetdelning så att flera kan använda samma uppkoppling.
- – Du kan även ansluta ditt simkort till en mobil 4G-router som då kan användas som accesspunkt för fler samtidiga användare. I och med att flera aktörer numera tillhandahåller mobilt bredband med obegränsad surf, så har detta alternativ blivit ett allt mer populärt val.
Med 5G-nätets utbredning kommer fler ha tillgång till ett mycket snabbare mobilt bredband vilket kan bli ett prisvärt och smidigt alternativ till fiberanslutning.
Nackdelar med mobilt bredband
Nackdelen med mobilt bredband är dock att det (idag) inte är lika snabbt som traditionellt bredband. Hur hög hastigheten blir beror på hur väl utbyggt nätverket är på platsen. Därför är det t.ex lättare att komma upp i höga hastigheter i storstäderna än i glesbygden. Det kan också vara känsligt för störningar. Vädret och terrängen kan påverka hastigheten. Ibland räcker det med att man flyttar sig några få meter för att få högre hastighet.
Begränsningar surfmängd mobilt bredband – Surfpotter
Vissa operatörer har också begränsningar för hur mycket du kan surfa per månad. När du nått en viss mängd gigabyte stängs inte uppkopplingen av, men hastigheten stryps fram till nästa månad. Om man bara surfar och kollar mailen har det inte så stor betydelse, men om du laddar hem stora filer eller ser på film över nätet bör du ha detta i åtanke. I så fall kan det vara klokt att välja en leverantör utan maxtak. På senare tid har de flesta operatörer börjat göra sig av med sina tak, vilket bl.a beror på ökad kapacitet.
Mobilt bredband med obegränsad surf
Vad innebär egentligen obegränsad surf? Får man verkligen surfa hur mycket man vill med ett sådant abonnemang? Frågorna är många och vi ska försöka ge dig en klarare bild av vad detta begrepp verkligen innebär. Utöver begrepp som obegränsad surf har du säkert även hört benämningen fri surf, två olika benämningar för egentligen samma tjänst. I teorin ska ett mobilt bredband med fri surf innebära att du kan surfa obegränsat under abonnemangstiden. Men så är inte alltid fallet. De flesta operatörer har ofta någon typ av tak på sina abonnemang där antingen hastigheten begränsas efter en viss mängd data är använd eller så stängs surfen ner helt om operatören tycker att du förbrukar mer datatrafik än vad som är normalt.
Operatörerna kan begränsa surfmängden på det mobila bredbandet
Vissa operatörer begränsar även mängden surf användaren får använda per dag. Ska man vara krass så är det endast en operatör idag som har helt obegränsad surf och det är Tre. Övriga operatörer som använder begreppet fri surf har ett tak på sina abonnemang men det är så högt att det ändå kan anses som fri surf. Om du tecknar ett abonnemang med fri surf får du onekligen ett mycket billigt bredband om mängden data är det som är ditt största behov. En annan fördel är att fler kan använda ditt mobila bredband då surfmängden är obegränsad, det enda som behövs är en router med uttag för ett simkort sen är det bara för familjen eller kollegorna att koppla upp sig.
Kan jag använda mobilt bredband med fri surf utomlands?
Ja, ett flertal mobila bredband med obegränsad surf går att använda utomlands. Många operatörer brukar dock begränsa datamängden du får använda när du befinner dig utomlands vilket i praktiken innebär att du inte har fri surf med ditt mobila bredband utomlands. Hur stor surfmängd du får utomlands varierar mellan de olika operatörerna. Även vilken typ av abonnemang du har påverkar surfmängden utomlands, ett företagsabonnemang har oftast mer surf än vad ett privat abonnemang har.
De flesta operatörer som tillåter dig att använda ditt mobila bredband utomlands, gör det inom EU och EES-länder då det råder fri roaming inom dessa områden vilket gör att du har samma prisbild där som hemma.
Dela ditt mobila bredband
Det är möjligt att dela det mobila nätverket mellan flera datorer. Till detta behöver man en s.k. 4g-router. Nackdelen är att hastigheten kan bli lidande när fler personer surfar på nätverket samtidigt. I så fall bör man välja ett abonnemang med en högre hastighet. Vissa leverantörer erbjuder s.k. familjeabonnemang eller tvillingabonnemang, som innebär att man får mer än ett USB-modem till rabatterat pris.
Kontrollera leverantörernas täckning av mobilt bredband
Innan du bestämmer dig för vilken leverantör av mobilt bredband du ska välja, kan det vara bra att kontrollera vilken täckning de har i olika delar av Sverige.
Nedan finner du länkar till respektive operatörs täckningskartor:
- Täckningskarta Telenor
- Täckningskarta 3
- Täckningskarta Hallon
- Täckningskarta Tele2
- Täckningskarta Net 1
- Täckningskarta Telia
- Täckningskarta Univeral Telecom
Bindningstider och pris
Som med de flesta abonnemangstjänster kan du beställa mobilt bredband både med och utan bindningstid. Vad som är att föredra är svårt att ge ett generellt svar på då behoven ser olika ut för olika användare. De fördelar du åtnjuter av en bindningstid är att du ofta kan få ett bättre pris på tjänsten samt att det i många fall även ingår hårdvara i form av exempelvis en router. Vill man kunna byta tjänst snabbt och kanske få snabbare uppkoppling till ett ännu bättre pris framöver, kan ett obundet alternativ vara bästa valet.
Priset på mobilt bredband varierar från aktör till aktör men beror även på vilken surfpott du väljer. Väljer du ett abonnemang med en fast surfpott är det viktigt att läsa det finstilta och se vad som ingår i den valda tjänsten. Flyttas exempelvis oanvänd surf vidare till nästa månad eller brinner den inne? Se till att jämföra äpplen och äpplen när du gör ditt val av operatör och abonnemang.