Back to top

Mobilt bredband

Mobilt bredband har öppnat upp nya möjligheter de senaste åren. Med laptop eller mobil kopplar man upp sig på 4g- eller 5g-nätet och kan surfa nästan var som helst när man vill. Idag finns det nära två miljoner mobila bredbandsabonnemang i Sverige, och antalet ökar för varje år.

Jämför Mobilt Bredband


Sverige har dessutom bland det billigaste mobila bredbandet i världen. 2010 låg priset i genomsnitt på 249 kr i månaden. 2015 var Sverige det 4:e billigaste landet i världen när det kommer till priser för mobilt bredband, 2017 hade Sverige halkat ner till en 7:e plats.

Jämför mobilt bredband

LeverantörHastighetAvg/månMer info
1
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 5-100 Mbit/s
Upp: 1-40 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
2
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 64 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s
Avg/mån:från 89 kr/mån
från 44 kr/mån
Mer info
3
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
4
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 5-100 Mbit/s
Upp: 1-40 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 219 kr/månMer info
5
Rating 9/10
Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 249 kr/månMer info
6
Rating 8/10
Hastighet:Ner: 7-100 Mbit/s
Upp: 10 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 399 kr/månMer info
7

Rating 8/10
Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: 0,4-100 Mbit/s.
Erbjuder fri surf
Avg/mån:från 279 kr/månMer info
8

Rating 7/10
Hastighet:Ner: 2-1000 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 138 kr/månMer info
9
Rating 7/10
Hastighet:Ner: 3-8 Mbit/s
Upp: Ingen upg.
Avg/mån:från 149 kr/månMer info

Nackdelar med mobilt bredband

Nackdelen med mobilt bredband är dock att det inte är lika snabbt som traditionellt bredband. Hur hög hastigheten blir beror på hur väl utbyggt nätverket är på platsen. Därför är det t.ex lättare att komma upp i höga hastigheter i storstäderna än i glesbygden. Det kan också vara känsligt för störningar. Vädret och terrängen kan påverka hastigheten. Ibland räcker det med att maDongeln flyttar sig några få meter för att få högre hastighet.

Begränsningar surfmängd mobilt bredband

Vissa operatörer har också begränsningar för hur mycket du kan surfa per månad. När du nått en viss mängd gigabyte stängs inte uppkopplingen av, men hastigheten stryps fram till nästa månad. Om man bara surfar och kollar mailen har det inte så stort betydelse, men om du laddar hem stora filer eller ser på film över nätet bör du ha detta i åtanke. I så fall kan det vara klokt att välja en leverantör utan maxtak. På senare tid har de flesta operatörer börjat göra sig av med sina tak, vilket bl.a beror på ökad kapacitet.

Mobilt bredband med obegränsad surf

Vad innebär egentligen obegränsad surf? Får man verkligen surfa hur mycket man vill med ett sådant abonnemang? Frågorna är många och vi ska försöka ge dig en klarare bild av vad detta begrepp verkligen innebär. Utöver begrepp som obegränsad surf har du säkert även hört benämningen fri surf, två olika benämningar för egentligen samma tjänst. I teorin ska ett mobilt bredband med fri surf innebära att du kan surfa obegränsat under abonnemangstiden. Men så är inte alltid fallet. De flesta operatörer har ofta någon typ av tak på sina abonnemang där antingen hastigheten begränsas efter en viss mängd data är använd eller så stängs surfen ner helt om operatören tycker att du förbrukar mer datatrafik än vad som är normalt.

Operatörerna kan begränsa surfmängden på det mobila bredbandet

Vissa operatörer begränsar även mängden surf användaren får använda per dag. Ska man vara krass så är det endast en operatör idag som har helt obegränsad surf och det är Tre. Övriga operatörer som använder begreppet fri surf har ett tak på sina abonnemang men det är så högt att det ändå kan anses som fri surf. Om du tecknar ett abonnemang med fri surf får du onekligen ett mycket billigt bredband om mängden data är det som är ditt största behov. En annan fördel är att fler kan använda ditt mobila bredband då surfmängden är obegränsad, det enda som behövs är en router med uttag för ett simkort sen är det bara för familjen eller kollegorna att koppla upp sig.

Kan jag använda mobilt bredband med fri surf utomlands?

Ja, ett flertal mobila bredband med obegränsad surf går att använda utomlands. Många operatörer brukar dock begränsa datamängden du får använda när du befinner dig utomlands vilket i praktiken innebär att du inte har fri surf med ditt mobila bredband utomlands. Hur stor surfmängd du får utomlands varierar mellan de olika operatörerna. Även vilken typ av abonnemang du har påverkar surfmängden utomlands, ett företagsabonnemang har oftast mer surf än vad ett privat abonnemang har.

De flesta operatörer som tillåter dig att använda ditt mobila bredband utomlands, gör det inom EU och EES-länder då det råder fri roaming inom dessa områden vilket gör att du har samma prisbild där som hemma.

Dela ditt mobila bredband

Det är möjligt att dela det mobila nätverket mellan flera datorer. Till detta behöver man en s.k. 4g-router. Nackdelen är att hastigheten kan bli lidande när fler personer surfar på nätverket samtidigt. I så fall bör man välja ett abonnemang med en högre hastighet. Vissa leverantörer erbjuder s.k. familjeabonnemang eller tvillingabonnemang, som innebär att man får mer än ett USB-modem till rabatterat pris.

Kontrollera leverantörernas täckning av mobilt bredband

Innan du bestämmer dig för vilken leverantör av mobilt bredband du ska välja, kan det vara bra att kontrollera vilken täckning de har i olika delar av Sverige.

Nedan finner du länkar till respektive operatörs täckningskartor:

4g